למה לצפות משיפוץ מקצועי של פטיפון?

נתתם פטיפון לשיפוץ? בואו ללמוד מה צריך להתבצע.

Taya CP-300 משופץ
Taya CP-300 משופץ. בסוף זה נראה כך. בואו נראה איך הגענו לשם.

מה צריך לכלול השיפוץ?

כמעט בכל שיפוץ פטיפון אנו מחלקים את המשימה בהתאם לחלקי הפטיפון העיקריים. ציר ראשי, מנוע, מכניזם אוטומטי או חצי אוטומטי אם קיים, ספק הכח, זרוע, ראש ובסיס.

מורכבות המשימה ומחירה הסופי תלויים בסוג הפטיפון ובמכלוליו הפרטניים, אבל החלוקה שציינו מאפיינת בד"כ את מרבית הפטיפונים. בואו נתחיל:

ציר ראשי

שיפוץ ציר ראשי כולל שטיפת בית הציר וניקויו משמן או גריז ישן, בדיקה של משטחי החיכוך והחלפתם אם צריך, בדיקת כדורית המיסב (אם קיימת) והחלפתה בהתאם לצורך, שימון מחדש והרכבה.

שיפוץ ציר ראשי
ב-Taya CP-300 הציר מניע את גלגל השיניים הראשי שאחראי לתנועת הזרוע. לאחר שליפתו מבית הציר נדאג לגרז את כל השיניים בגריז טפלון טרי.
ניקוי בית הציר
את בית הציר נשטוף באלכוהול וננקה היטב משאריות גריז או שמן ישן.
גירוז חלקי תמסורת ושיניים מניעות
בצירים מניעים של פטיפונים אוטומטיים וחצי-אוטומטיים חשוב לגרז בגריז טרי את חלקי התמסורת והשיניים המניעות.
שימון ציר ראשי
את בית הציר יש לשמן בשמן מכונות - או למרוח שכבת גריז חדש וטרי כאשר מדובר במיסב גריז. אין להגזים בכמות השמן. מילוי יתר יגרום לשמן לגלוש מבית הציר וללכלך את הדק.
הרכבת ציר ראשי
לאחר הטיפול ניתן להשיב את הציר אל בית הציר. יש לתת לציר לרדת אל מיקומו בבית הציר באופן טבעי - ללא הפעלת לחץ. לאוויר המצוי בבית הציר יקח זמן מה להשתחרר משם.

מנוע

אוברהול מנוע אינו סתם שימון. התהליך כולל את הפרדת הרוטור מהסטטור, בדיקה של הסלילים, ניקיון, פינוי שמן וגריז ישנים מתושבות הרוטור, חידוש התושבות ומאגרי השמן שלהן והרכבה מחדש תוך כדי איזון הרוטור בסטטור.

מרבית התושבות (bushings) עשויות ברונזה נקבובית המשמנת את עצמה. חשוב לנקות את שאריות השמן הישן מהנקבוביות ולחדש את מלאי השמן הטרי בתושבות.

בפטיפונים מונעי רצועה וגלגל הינע חשוב לנקות את הפולי של המנוע מזיהומים ושומנים. לעיתים יש לשייף אותו - אם קיימת קורוזיה על גבי הפולי. זאת כדי שהרצועה או הגלגל לא יחליקו עליו תוך כדי סיבוב.

אוברהול מנוע
אוברהול מנוע כולל פירוק המנוע לרכיביו הבסיסיים, ניקיונות, בדיקת הסלילים, ושימון מחדש.
תושבת מנוע עליונה
לרוטור במנוע אינודקציה או מנוע AC סינכרוני יש בד"כ שתי תושבות. עליונה - פתוחה משני צדדיה, ותחתונה - הסגורה מצד אחד ומחזיקה את הרוטור בצידה הסגור השני. כאן בתמונה תושבת עליונה לפני טיפול.
ניקוי תושבות רוטור
ניקוי תושבות רוטור לאחר שטיפת התושבות באלכוהול
ניקוי סטטור
ניקוי סטטור מלכלוך וקורוזיה - לאחר בדיקת התנגדות הסלילים כדי לודא שאינם פתוחים או מקצרים.
ניקוי ציר רוטור
את הרוטור נשטוף באלכוהול וננקה את צירו. נלטש אם אין ברירה. הציר חייב להיות חלק ונקי.
שימון תושבות
את תושבות הרוטור נמלא ונספיג בשמן מנועים חשמליים. לאחר ההרכבה נשמן שוב את התושבות הנקיות בשמן טרי שיחלחל לאורך ציר הרוטור למאגר השמן המוחזק בתושבות הברונזה הנקבוביות.
ניקוי פולי מנוע
את הפולי של המנוע אנו מנקים משומנים ומבריקים כדי לודא שאין עליו קורוזיה.
פולי מנוע נקי ומבריק
פולי מנוע נקי ומבריק על מנוע משופץ שמורכב במקומו

מכניזם הנעת זרוע

אין גבולות למורכבות המכניזם להנעת הזרוע בפטיפונים. כל דגם והמכניזם שלו. זה לעולם לא 'פשוט' ורמת המורכבות של מכניקה שכזו נעה בין מסובך למורכב מאוד. ישנם לאומים, כמו השוויצרים למשל, שמתמחים במנגנונים בסגנון זה, כבר 300 שנה. זה בא לידי ביטוי בשעוני קוקיה ושעוני יוקרה וגם בפטיפונים. זה עלול להיות מסובך מאוד.

בפטיפונים ידניים אין מכניזם להנעת זרוע. בפטיפונים חצי-אוטומטיים מביאים את הזרוע ידנית לתחילת התקליט, ובסופו היא חוזרת לבד למקומה. בפטיפונים אוטומטיים הזרוע נעה לבדה למקומה בתחילת התקליט, וחוזרת לתושבת שלה בסופו. זאת ללא התערבות ידנית.

קיים סוג נוסף שמכונה 'עצירה אוטומטית' שבו בסוף התקליט המנוע נעצר והזרוע עולה מבלי לחזור למקומה. אלה סוגי הפטיפוים שבהם מצויים המנגנונים הפשוטים יותר לטיפול. אפילו אלה עשויים להיות מורכבים ועדינים.

קיים סוג נוסף של פטיפונים שבהם מנגנון הנעת הזרוע נשלט או מבוצע באופן אלקטרוני או בשילוב של בקרה אלקטרונית ביחד עם מכניקה. טורנס TD-145 הוא דוגמה מוכרת לכך, אך קיימים רבים אחרים. במקרים אלה קיימת המורכבות האלקטרונית - בנוסף לזו המכנית.

קשה מאוד להסביר איך לטפל במכניזם להנעת זרוע בפטיפון. זה תלוי בדגם ורצוי לשלוט במדריך השירות. עם זאת, יש כמה עקרונות שרצוי לזכור. חלקים חייבים להיות נקיים ומסלולם פנוי. מה שצריך להיות מגורז או משומן - חייב להיות נקי משאריות שמן וגריז ישן. מה שלא אמור להיות מגורז או משומן - חייב להיות יבש ונקי.

עיקרון נוסף הוא שלזרוע אסור לנוע על-גבי התקליט ללא הרמתה מעליו - אחרת המחט נגררת לרוחב התקליט ונוצרות שריטות איומות. לכן כל טיפול במכניזם להנעת זרוע חייב להתחיל בראש ובראשונה, בבדיקת מנגנון ה'ליפט' (הרמה) כדי לודא שהזרוע מתרוממת כשורה מעל התקליט כאשר היא צריכה לנוע אל או ממקומה בתושבת שלה.

מכניזם הנעת זרוע
מכניזם הנעת זרוע ומנגנון 'ליפט' האחראי להרמת הזרוע מעל התקליט
פירוק הליפט
פירוק ה'ליפט' עשוי להיות משימה לא קלה לביצוע. החלק בד"כ מצוי מתחת ל-cue bar (אותו חצי סהר או 'ר' התומך את צידה התחתון של הזרוע) ונראה נגיש - אך צידו הפנימי סבוך בקפיצים וזרועות שהן חלק מהמנגנון הכללי להנעת הזרוע. לעיתים נדרשת מידה של פירוק נרחב רק בכדי להגיע אל החלק הזה.
מילוי שמן סיליקון בליפט
מילוי שמן סיליקון בליפט כדי לודא שהרמת או הורדת הזרוע אינה פראית מידי - מה שעלול לגרום לריבאונד ודפיקת המחט בתקליט או צניחת הזרוע על התקליט כמו אבן.

ספק כח

ספקי כח בפטיפונים אינם מורכבים בדרך כלל. הספקים הפשוטים ביותר מקבלים הזנה מכבל החשמל המחובר לשקע בקיר, ומנתבים את זרם החשמל לשנאי הנחתה, או ישירות אל המנוע לאחר הדלקת מתג ההפעלה - שעליו מורכב קבל AC למניעת קשת חשמלית.

ספקים מורכבים יותר אחראים גם להנחתת מתח הקיר (230V) למתח עבודה באזור 20 - 30 וולט, ליישור הזרם והפיכתו ל-DC ופעמים רבות גם לוויסות מתחים מרובים לצרכני הפטיפון השונים.

לא נהוג להשתמש בספקי כח ממותגים (SMPS) בפטיפונים בגלל הרעש החשמלי בתדרים הגבוהים שספקים אלה מייצרים. מכיוון שאלה הם ספקי הכח המורכבים ביותר והם לא נמצאים בציוד אנלוגי מסוג זה, הטיפול בספק הכח הוא בדרך כלל סטנדרטי וקל למדי.

ככלל נשאף לחדש את כל הקבלים האלקטרוליטים על גבי ספק הכח משום שאלה הקבלים שעובדים הכי 'קשה' בכל הפטיפון, וכמעט תמיד נרצה להחליף את קבל ה-AC על גבי מתג ההפעלה בקבל חדש ובטיחותי מסוג X2 או X1.

פעמים רבות קיים בספק הכח נגד שתפקידו 'לאכול' חלק ניכר ממתח הקיר (הוא עושה זאת באמצעות התמרה של אנרגיה חשמלית לחום) כדי לספק למנוע מתח חשמלי נמוך יותר ממתח הקיר. נגד זה עובד קשה מאוד. יש לבדוק אותו ופעמים רבות להחליפו.

בפטיפונים בעלי מנוע AC סינכרוני לעולם קיים קבל הזזת פאזה שתפקידו להניע את פאזת הזרם/מתח ב-90 מעלות קדימה על אחד מסלילי המנוע, כדי לגרום לו להסתובב תמיד בכיוון הרצוי. יש לוודא שהקבל תקין - ובדרך כלל רצוי להחליפו בקבל איכותי חדש.

ספק כח פשוט
ספק הכח בפטיפון שבחרנו בפוסט זה הוא מהפשוטים ביותר. הוא כולל רק קבל AC שתפקידו למנוע היווצרות קשת חשמלית על הדקי מתג ההפעלה בפתיחתו ובסגירתו - בעיקר בכיבוי הפטיפון. המנוע בפטיפון זה פועל על מתח קיר.
ספק כח מחודש
קבל ה-AC הישן הוחלף בקבל X2 בטיחותי. קבלי X2 יבטיחו את הקפצת הפקק במקרה של קצר גם אם הקבל כשל לחלוטין. אלה הם קבלי מתח גבוה שעובדים 'קשה' ולכן דרוש קבל אותנטי ממקור אמין, במקום זיוף סיני נפוץ. קל יותר ליצרנים המפוקפקים לזייף קבל בטיחות מאשר לעבור את ההסמכות הדרושות לקבלת התקן.

קבלי AC ממוקמים בד"כ במקביל למתג ההפעלה. מכיוון שפטיפון כולל מנוע שהוא בחזקת עומס השראתי - התחלת פעולת המנוע גורמת להיווצרות שדה מגנטי (אנרגיה) בסלילים, וכיבוי המנוע גורם לקריסת השדה - בהתאמה.

שתי הפעולות הללו מניעות זרם חשמלי וגורמות לפרץ של אנרגיה שעלול לגשר על מרווח האוויר בין הדקי מתג ההפעלה בעת סגירתו, ובעיקר בעת פתיחתו (כיבוי הפטיפון). ללא קבל AC עלולה להיווצר קשת חשמלית (ניצוץ - בדומה לברק קטן) שאותה שומעים ברמקולים כהפרעת 'פיצוץ' ברורה וחזקה. בהחלט לא נעים! הקבל חייב להיות תקין ובטיחותי.

זרוע

קצרה היריעה מלציין את כל דרכי הטיפול והשיפוץ של זרועות בפטיפונים. זהו דיון בפני עצמו, אך יש כמה פעולות שחייבים לבצע כמעט בכל סוג של זרוע בפטיפון.

מכיוון שהמחט והראש בפטיפון מייצרים מתחים כל-כך נמוכים (אלפיות בודדות של וולט) חשוב מאוד להקפיד על ניקיון מסלול האות החשמלי בחיווט האודיו של הזרוע, מהשלה ועד כבלי ה-RCA, ועל מגע חשמלי טוב בין כל החוליות במסלול זה.

חיווט הזרוע חייב להיות שלם, ללא כבלים חשופים או קרועים הנעים בתוך צינור הזרוע ומקצרים בינם לבין עצמם או עם גוף הזרוע. כבל הארקה היעודי של הזרוע חייב להאריק את השלה, את הצינור ואת בסיס הרוע. בד"כ מדובר בנקודת הארקה אחת הנמצאת בתוך צינור הזרוע ומעל הצירים האנכיים."

הפינים בקולר הזרוע, אלה הבאים במגע עם השלה, חייבים להיות נקיים מהתחמצנות ולכלוך ואם הם נעים על-גבי קפיצים, מסלולם חייב להיות חלק ונקי כדי שהפינים לא יתקעו בדרכם ויצרו מגע חשמלי טוב עם השלה. פעמים רבות הפינים נמצאים על גבי החבק שבשלה והשקעים נמצאים בקולר הזרוע. זה לא משנה. העיקרון זהה.

ניקוי בספריי מגעים
ניקוי הפינים שבחיבור הקולר שבזרוע באמצעות ספריי מגעים. נוזל הניקוי מוריד משכבת ההתחמצנות של הפינים, ומשחרר אותם מאבק או לכלוך לנוע בחופשיות על קפיציהם.
ניקוי מגעים
לאחר השימוש בספריי ניקוי המגעים רצוי לנגב את הלכלוך ושכבת ההתחמצנות באמצעות מקלון אזניים.
חידוש הלחמות אודיו
חידוש הלחמות חיבורי אודיו והארקה (בכחול). בתמונה נראית מרכזיית החיבורים. זוהי הנקודה בה חיווט האודיו העדין של הזרוע מתחבר עם חיווט ה-RCA שיוצא מהפטיפון אל קדם המגבר.

כבר הזכרנו את מכניזם ההרמה של הזרוע ואת הטיפול בו, ובנוסף לכך נהוג לטפל בניקיון (ולעיתים שימון) מיסבי הזרוע האנכיים וזה האופקי. אלה הן פעולות התלויות במבנה הזרוע. לא נרחיב על כך, רק נציין שבזרוע תקינה קיים שילוב אידיאלי של תנועה חלקה ונטולת מעצורים על הצירים, ביחד עם אפס חופשים.

הזרוע לא אמורה לנוע כאשר מטלטלים אותה בעדינות אחורה וקדימה או מעלה ומטה על מסביה.

בנוסף לכל האמור - זרוע תקינה ומכוונת מצויה ברוב המקרים במצב מקביל לחלוטין לפני התקליט בשעה שהמחט נמצאת בחריץ התקליט (מצב ניגון). כדי להגיע לכיוון זה ניתן להגביה או להנמיך את עמוד הזרוע ביחס לגובה פני התקליט.

אפשרות נוספת היא להגביה את התקליט באמצעות שטיחון. במקרים רבים ניתן גם לשלוט בגובה הזרוע בשילוב של הכנסת שגם בין השלה לראש.

ראש

את נושא כיוון הראש בשלה כבר כיסינו בהרחבה ב פוסט יעודי בבלוג שלנו שעוסק בנושא זה. לא נחזור על כך.

כיוון ראש
כיוון ראש - הקדשנו לנושא פוסט יעודי. לא נרחיב על כך כאן.

במקום זאת נציין שלפני כיוון הראש, וכחלק מההחלטה האם להשאיר את הראש הקיים בפטיפון או להחליפו, רצוי לוודא את תקינותו (לא תקינות המחט, אלא תקינות הראש עצמו).

את תקינות הראש נוודא באמצעות מדידת ההתנגדות של כל אחד משני הסלילים של שני הערוצים והשוואת התוצאות של שני הערוצים האחד לשני. בראש תקין הערך האוהמי (התנגדות) של הסלילים בשני הערוצים - קרוב מאוד. בדרך כלל מתקבלת בראש מגנטי התנגדות של כמה מאות אוהם.

מדידת התנגדות ערוץ ימין
מדידת ההתנגדות של הסליל בראש בערוץ ימין. התוצאה המתקבלת כאן היא 604 אוהם.
מדידת התנגדות ערוץ שמאל
מדידת ההתנגדות של הסליל בראש בערוץ שמאל. התוצאה המתקבלת כאן היא 613 אוהם. זוהי תוצאה מצויינת. ההפרש האוהמי בין שני הערוצים הוא פחות מעשרה אוהם. זה כמעט תמיד מעיד על ראש תקין, לפחות מבחינה חשמלית.

בנוסף לתקינות הראש נבדוק גם את תקינות החיווט הפנימי שבשלה - ונחליף את החיווט הישן אם יש צורך בכך. פעמים רבות מתגלות בעיות של מגעים לאו דווקא בחיווט, אלא במהדקים הקטנים שאמורים להתלבש על הפינים שבראש.

מחט פונוגרפית חדשה
וכמובן שהראש התקין לא שווה כלום אם המחט אינה תקינה. ישנן דרכים רבות לוודא תקינות של מחט, אבל הדרך היחידה לוודא תקינות של חוד המחט היא בדיקה במיקרוסקופ (לא ניתן לודא תקינות של חוד מחט בדרך אחרת - ולא משנה מה יספרו לכם). הדרך הבטוחה ביותר היא מחט חדשה.

לא ניכנס במסגרת הפוסט הזה להליך בחירת המחט - אך נציין שקיימות מחטים חלופיות (after market) לא רעות - ברבים מהמקרים.

בסיס, גוף הפטיפון (deck), מכסה אבק

ניקיון, ניקיון, ועוד ניקיון. אם זה לא נקי - זה לא בריא! פטיפון במצב טוב נקי מבפנים כמו שהוא נקי מבחוץ! זה נכון שיש איזורים רגישים יותר ללכלוך, כמו למשל מסלול הרצועה או הפולי של המנוע, אבל המצאות מזהמים על הפטיפון - כמעט תמיד מבטיחה את הימצאותם בסופו של דבר גם על התקליט והמחט.

יש גם עניין של אסתטיקה. הצדק צריך לא רק להעשות אלא גם להראות, שלא לדבר על כך שהמכשיר מצוי בדרך כלל במרכז הסלון.

אנחנו מנקים בסיסי פלסטיק, ומחדשים בסיסי עץ בזיגוג או פוליטורה. מכסי אבק אנחנו משייפים קלות בעזרת משחות הברקה כדי להיפטר משריטות קלות. אנחנו מחליפים צירים רקובים של מכסי אבק ודואגים לנקות היטב את הדק ואת השטיחון שעליו מונח התקליט בעזרת חומרים יעודיים שאינם מזיקים למשטחים אלו.

תחתית הפטיפון וארבעת (או לפעמים שלושת) הרגליים שעליהן עומד הפטיפון חייבות להיות תקינות, ישרות ומאוזנות. פטיפון לא מאוזן - לא מתפקד! הרגליים חייבות להיות רכות או קשיחות כמו במקור. נשתמש בלבד כאשר המקור עשוי לבד, ובגומי כאשר המקור מגומי. זה תלוי בדגם ובבחירת היצרן ברגליים המתאימות.

0
איזון רגלי הפטיפון
ארבע רגליים חדשות בתחתית הפטיפון במקום הרגליים המקוריות הקרועות והבלויות. הרגליים חייבות להיות באותו גובה ומאוזנות כדי שהפטיפון 'ישב' ישר פלס!
חידוש פורניר בבסיס הפטיפון
חידוש בסיס העץ, או שכבת הפורניר שעל הבסיס בעזרת פוליטורה או זיגוג.
פולי מנוע נקי
פולי המנוע (חלק מנתיב הרצועה) נקי ומחודש. כך גם כל המשטח העליון של הפטיפון (דק).
זרוע נקייה
אנו מרחיבים את הניקיון גם לחלקי הזרוע הפחות חשופים. אנו מעוניינים באסתטיקה ובהרחקת אבק ומזהמים מאיזור הצירים של הזרוע.
ליטוש מכסה אבק
מכסה אבק לאחר ליטוש והברקה במשחות יעודיות כדי להסיר שריטות קלות. לא תמיד ניתן להסיר מהפרספקס שריטות עמוקות יותר, אך ניתן לטשטש אותן בליטוש.
פטיפון משופץ
ובסוף, לאחר ניקוי השטיחון בחומר יעודי לניקוי מוצרי גומי - כך נראה הפטיפון לאחר שיפוץ מקצועי.

כבר פגשנו טכנאים שלא חושבים שתפקידם כולל גם ניקיונות של הפטיפון, למעט אם יש סיבה טכנית ברורה לכך, כמו למשל גריז ישן שהתאבן. אנחנו חולקים על כך! לדעתינו ניקיון כולל אינו רק תפקידם - אלא שזה גם תפקיד חשוב. מי ינקה פולי מנוע - עוזרת הבית? בכל מקרה - כך נראה הליך שיפוץ רגיל לחלוטין של פטיפון ממוצע.

תגובות

תמונת אוואטר מתגובה לפוסט

אלקטרופיקס TLV - תומר

אם יש לכם מה להוסיף או להעיר, אפשר להשאיר תגובות בעמוד הפייסבוק שלנו, או באמצעות הטופס למטה. תודה!

הגיבו לפוסט

 שולח...
התגובה נשלחה. תודה!

כיצד לכוון את הפטיפון?

פורסם

אלקטרופיקס TLV - תומר

הגאומטריה של הפטיפון: מילון מונחים

פורסם

אלקטרופיקס TLV - תומר

למה לצפות משיפוץ פטיפון?

חדש!

אלקטרופיקס TLV - תומר

וידאו

מבחן האמת - פטיפון משופץ בפעולה

קטגוריות